Pravo kupca na povrat robe

Jednostrani raskid ugovora prema Zakonu o zaštiti potrošača (Službeni glasnik RS, br. 62/2014)

Kupac je u roku 14 dana od datuma kupovine, odnosno, prijema robe u mogućnosti da raskine ugovor o prodaji na daljinu i vrati kupljenu robu na našu adresu: Stereokod d.o.o. Ilije Birčanina 33, 21000 Novi Sad. Roba mora biti ista. količinski i kvalitativno saglasna računu/ugovoru kako je primljena, odnosno kupljena. Roba se mora vratiti s računom (kopijom) i naznakom da kupac ima nameru da raskine ugovor o prodaji na daljinu.  

Odustanak od kupovine može se desiti zato što kupljeni proizvod ne odgovara karakteristikama i opisu na sajtu, ako je neispravan, ako nije ispunio očekivanja kupca u pogledu funkcionalnosti ili iz bilo kog drugog razloga bitnog za kupca, a sam kupac ne mora da obrazloži razlog vraćanja.

Kupac nema pravo da odustane od ugovora u slučaju isporuke zapečaćenih audio, video zapisa ili računarskog softvera koji su otpečaćeni nakon isporuke (Član 37. Zakona).

Vraćena roba mora da sadrži sve elemente koje je kupac preuzeo prilikom isporuke: sam proizvod, pripadajuće delove, delove iz kompleta (ako se uz robu dobijaju i dodatni delovi), zatim kompletnu dokumentaciju, uputstva, originalno pakovanje, transportne elemente koji služe za zaštitu i sve ostale elemente pakovanja i robe.

Po prijemu proizvoda, utvrdiće se da li je proizvod ispravan i neoštećen. Kupac odgovara za neispravnost ili oštećenje proizvoda koji su rezultat neadekvatnog rukovanja proizvodom, tj. kupac je isključivo odgovoran za umanjenu vrednost proizvoda koja nastane kao posledica rukovanja robom na način koji nije adekvatan, odnosno prevazilazi ono što je neophodno da bi se ustanovili njegova priroda, karakteristike i funkcionalnost.

Trgovac je dužan da potrošaču bez odlaganja vrati iznos koji je potrošač platio po osnovu ugovora, a najkasnije u roku od 14 dana od dana prijema izjave o odustanku, a nakon prijema proizvoda. Troškove vraćanja robe i novca snosi kupac, sem u slučajevima kada kupac dobije neispravan ili pogrešan artikal.

Ukoliko se utvrdi da je nastupila neispravnost ili oštećenje proizvoda krivicom kupca, odbiće se vraćanje cene i proizvod će mu biti vraćen na njegov trošak ili će mu biti ponuđen povrat novca u umanjenom iznosu, i to:

  1. u 100% iznosu  – ako se roba vraća fabrički zapakovana i bez oštećenja na ambalaži; Kupac snosi troškove povrata robe na našu adresu;
  2. 80% iznosa, ako je roba vraćena ispravna, kompletna i bez oštećenja, ali raspakovana i vraćena u originalnoj neoštećenoj ambalaži. Kupac snosi troškove povrata robe na našu adresu;
  3. Ukoliko je roba nekompletna ili se vraća bez ambalaže, kupac i prodavac treba da postignu dogovor – o povratu robe i o iznosu koji će mu biti refundiran. U tom slučaju refundirani iznos ne može biti viši od 50% ukupno uplaćenog iznosa za kupljenu robu.

Ukoliko se radi o povratku izvan roka od 14 dana od kupovine, i iz razloga što je  kupac uočio nepravilnosti na robi ili slično, upućujemo kupca na konsultaciju sa našim servisom na adresi: Stereokod d.o.o. Ilije Birčanina 33, 21000 Novi Sad, tel. 021/27-110-19, kako bi ostvario svoja prava na temelju dobijenih garancija na kvalitet i ispravnost proizvoda. 

Dokumenta koja možete preuzeti:

Korpa
Odaberi model

Ostavićete za sobom punu korpu?

Unesite svoje podatke da biste sačuvali sadržaj svoje korpe za kasnije. Ko zna, možda dobijete popust?

Scroll to Top
Ne propusti akcije i nove proizvode! Prijavi se na Stereokod bilten.
What Our Clients Say
69 recenzija
0
VAŠA KORPA
  • No products in the cart.