Imate li pitanje?
Kategorije
< Sve teme
Štampaj

Vodič za početnike: Kako odabrati pravi audio sistem?

Da li ste spremni da postavite svoj prvi kućni zvučni sistem? Izgradnja sopstvenog sistema može vam pružiti veliko zadovoljstvo. Međutim, zbog velikog izbora kombinacija stereo komponenti, odabir pravog audio sistema postaje izazov. Nećete pogrešiti ako nabavite paket koji uključuje osnovne stvari: zvučnike, kablove, stereo prijemnik i gramofon, ali ako želite da ostvarite izvanredno audio iskustvo, razmotrite svaku komponentu u vašem sistemu, posebno zvučnike, jednu od najvažnijih komponenti koje morate uzeti u obzir kada pravite kućni audio sistem.

Pet faktora koje treba uzeti u obzir pre kupovine stereo zvučnika

Kada je u pitanju postavljanje kućnih zvučnika, preveliki izbor može zakomplikovati stvari. Ovaj vodič će vas usmeriti na pravi put.

1. Soba i stil slušanja

Zvučnici dolaze u različitim vrstama i veličinama. Razmislite o veličini prostora u koji želite da smestite zvučnike.

Za veliku dnevnu sobu sa visokim plafonom, podni zvučnici će biti odličan kandidat, nudeći snažan, prirodan zvuk sa čvrstim basom, zahvaljujući svojim velikim akustičnim komorama.

Za ograničen prostor, kao što je spavaća soba, par zvučnika na policama za knjige kao što su Edifier R2000DB, R1280DBs, S880DB su dobar izbor,  i isporučiće vam impresivan stereo zvuk za slušanje muzike i gledanje filmova. Zahvaljujući njihovoj kompaktnoj veličini možete fleksibilno postaviti zvučnike na postolja ili stolove, ili ih koristiti kao zadnje zvučnike za okruženje surround zvuka.

Edifier S880DB HiRes certifikovani zvučnici
Edifier S880DB HiRes certifikovani zvučnici

Ako želite više basova, razmislite o dodavanju  sabvufera sa napajanjem, kao što je sabvufer T5, da biste isporučili moćan bas bez izobličenja, koji će obogatiti zvučne efekte TV emisija i filmova i pružiti moćniji zvuk dok slušate omiljenu muziku.

Edifier-T5 Snažan bas bez izobličenja
Edifier-T5 Snažan bas bez izobličenja

Ako volite da svoju muziku slušate super glasno, postavljanje velikih podnih zvučnika u dnevnu sobu može biti bolja opcija. S druge strane, ako više volite da slušate na umerenijim ili nižim nivoima, možete razmisliti o paru kompaktnih zvučnika za police u vašoj kućnoj kancelariji. Šta više cenite: uglađen zvuk, svetle tonove ili snažan bas? 

2. Pasivni ili aktivni zvučnici

Najveća razlika između pasivnih i aktivnih zvučnika je način na koji su pojačani. Pasivni zvučnici zahtevaju eksterno pojačalo ili prijemnik, ne možete da priključite svoje komponente direktno u pasivne zvučnike, oni moraju da budu povezani na prijemnik pomoću kabla za zvučnik. Aktivni zvučnici imaju ugrađeno pojačanje i opremljeni su različitim ulaznim portovima, tako da možete direktno priključiti sve svoje komponente u njih.

Pasivni zvučnici kao što su Edifier P17 i P12 su fleksibilniji za vaš kućni audio sistem, jer možete eksperimentisati sa različitim tipovima pojačala ili stereo prijemnika prema vašim potrebama, i vremenom ih nadograditi bez zamene zvučnika.

Edifier-P17 pasivni zvučnici za police
Edifier-P17 pasivni zvučnici za police

Sa aktivnim zvučnicima, ono što vidite je ono što dobijate. Ako ne želite dodatni trošak više komponenti, stereo par zvučnika za police, kao što je serija R1280DBs, ili 2.1 sistem koji uključuje sabvufer, poput S360DB 2.1 zvučnika, bi mogao biti bolja opcija za vas.

3. Žičani ili bežični zvučnici

Generalno, žičani zvučnici pružaju najbolji kvalitet zvuka. Žičana veza između audio izvora i audio izlaza je fiksna, brza i stabilna, obezbeđujući bolji kvalitet audio izlaza. Ako vam je vernost zvuka najvažnija, onda su žičani zvučnici poput Edifier R1280Ts potencijalno dobar izbor za potrebe vaše muzike i kućnog bioskopa. Ali, nedostatak je u tome što su manje zgodni za upotrebu i teži za postavljanje od bežičnih zvučnika. Ožičene zvučnike morate postaviti na odgovarajuće mesto, i morate uložiti vreme i trud da prikrijete i organizujete žice. Kako se tehnologija razvija, na tržištu se pojavljuje sve više bežičnih sistema zvučnika, a sa poboljšanjem Bluetooth i Wi-Fi standarda, sve više opreme se pojavljuje sa ovim ugrađenim bežičnim tehnologijama.

Žičano ili bežično? Koja je opcija zapravo bolja? Ako želite jednostavno podešavanje u više prostorija, da puštate brojne pesme putem muzičkih aplikacija i iskusite inteligentne funkcije, kao što su glasovni asistenti za kontrolu vaše muzike, onda bi bežični pametni zvučnici mogli biti poželjniji. S druge strane, ako vam je potreban zaista vrhunski, sveukupni zvučni sistem za vaš film i muziku, žični zvučnik je preporučljiviji.

4. Bluetooth ili Wi-Fi zvučnici

Bluetooth uspostavlja bežičnu vezu od tačke do tačke, uparujući Bluetooth predajnik (vaš telefon ili računar) sa prijemnikom koji podržava Bluetooth (vaš zvučnik) za reprodukciju muzike. Bluetooth veza je direktna i laka za podešavanje, i ne zahteva mnogo u pogledu snage. Ako više volite zvučnik bez ulazne žice i bez žice za napajanje, Bluetooth može biti odličan izbor.

Još jedna karakteristika Bluetooth-a je da može da emituje muziku visokog kvaliteta, zahvaljujući tehnološkom napretku – najnoviji Bluetooth 5 standard može da obezbedi ekvivalent kvalitetu zvuka na nivou CD-a u ograničenom opsegu od oko 30 metara (zidovi i prepreke će smanjiti opseg). R1280DB, R1700BTs i S1000MKII su odlični primeri sistema zvučnika sa Bluetooth 5.0 bežičnom vezom.

Edifier-1700BTs Bluetooth zvučnik sa bogatim i detaljnim zvukom
Edifier-1700BTs Bluetooth zvučnik sa bogatim i detaljnim zvukom

Bluetooth je privlačan zbog svoje prenosivosti i pogodnosti, što vam omogućava da ga koristite u pokretu, bez potrebe da se prijavite na Wi-Fi. Međutim, nije baš tako visoke vernosti niti moćan kao Wi-Fi audio u više prostorija.

Wi-Fi je takođe bežična veza koju koristite da povežete svoje uređaje kod kuće sa internetom, pomoću internet rutera ili kućnog čvorišta. U poređenju sa Bluetooth-om, Wi-Fi zvučnici mogu da ponude veću audio vernost i mogu da pokriju širi opseg, tako da možete da puštate muziku svuda po kući bez brige o udaljenostima. Neki zvučnici su kompatibilni sa Bluetooth i Wi-Fi vezom, kao što je Edifier MS50A, tako da možete izabrati prema različitim scenarijima.

Pored stvarnog zvuka, zahvaljujući direktnoj vezi sa internetom, Wi-Fi zvučnici vam mogu pružiti više funkcionalnosti, na primer rad sa Alexom, podršku za Apple AirPlay 2, pristup servisima za strimovanje muzike kao što su Spotify, Amazon Music i još mnogo toga, podrška za glasovnog asistenta koji vam omogućava da kontrolišete svoj zvučnik glasovnom interakcijom i mnoge druge dodatne funkcije.

Audio u više prostorija znači da sistem može upravljati sa više zvučnika odjednom, reprodukujući sa jednog ili više izvora zvuka na jedan ili više zvučnika u datom trenutku. Nekoliko Bluetooth zvučnika podržava povezivanje, ulančavanje i mreže koje međusobno povezuju više zvučnika. Mnogo je lakše postaviti više Wi-Fi zvučnika po kući za zvuk u više soba. 

5. Budžet

Zvučnici su važna investicija. Odgovarajući set zvučnika, ako se pravilno brinete o njima, trajaće značajno dugo. Cene zvučnika kreću se u širokom rasponu. Uopšteno govoreći, modeli višeg ranga isporučuju bolji zvuk, ali im ponekad nedostaju funkcije koje biste očekivali po ceni. Da biste dobili najbolji zvuk, zajedno sa funkcijama koje želite, po ceni koju možete priuštiti, možda ćete morati da provedete nedelju ili čak mesec dana istražujući tržište.

Edifier, specijalizovan za vrhunske zvučne sisteme u poslednje dve decenije, nudi po pristupačnim cenama zvučnike za police visokih performansi koji su dobili dobre kritike od svojih kupaca. Zvučnici od nekoliko desetina hiljada dinara, kao što su R2000DB, R1280DB, S880D mogu ići uz ovaj brend velike vrednosti.

Ako imate fleksibilan budžet i želite najbolje od najboljeg, možete razmotriti njegovu seriju Airpulse – Airpulse A80, Airpulse A100, koja koristi optimalne materijale, simetričan akustički i električni dizajn, proizvodeći studijski kvalitet zvuka visoke rezolucije da poboljšate svoje audio iskustvo.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostavite odgovor

Sadržaj
Korpa
Odaberi model
Scroll to Top
Ne propusti akcije i nove proizvode! Prijavi se na Stereokod bilten.
Independently verified
43 recenzije
0
VAŠA KORPA
  • No products in the cart.