Imate li pitanje?
Kategorije
< Sve teme
Štampaj

Šta je certifikovani HiRes audio i zašto je to važno?

Šta je certifikovani HiRes audio i zašto je to važno?

Kvalitet CD-a naspram zvuka visoke rezolucije

Digitalni audio formati se obično mere pomoću dve tehničke komponente, koje se nazivaju brzina uzorkovanja i dubina bita.

Šta je brzina uzorkovanja?

Brzina uzorkovanja (ili frekvencija uzorkovanja) se odnosi na to koliko puta u sekundi se analogni signal uzorkuje da bi se pretvorio u digitalni audio. Veća stopa uzorkovanja će, delimično, doprineti konverziji visoke vernosti iz analognih zvučnih talasa u digitalni audio. CD-ovi, na primer, sadrže audio koji je konvertovan pri 44,1 kHz/sekundi, što je industrijski standard – tako da je za svaku sekundu muzike originalni analogni snimak uzorkovan 44.100 puta. Nasuprot tome, zvuk visoke rezolucije obično koristi stope uzorkovanja od 96 kHz ili 192 kHz, do četiri puta više od brzine uzorkovanja CD-a! Krajnji rezultat je digitalni audio koji je preciznija i potpunija reprodukcija originalnog analognog signala. Iako je brzina uzorkovanja važna (posebno za reprodukciju visokih frekvencija), to je samo jedan deo jednačine u zvuku visoke rezolucije; unesite dubinu bita.

Šta je bitna dubina?

Dok brzina uzorkovanja određuje koliko puta u sekundi snimamo snimak analognog talasnog oblika, dubina bita utiče na to koliko su ta merenja tačna. Ako je dubina bita preniska, naša digitalna reprodukcija će izgubiti ključne informacije i patiti od lošeg kvaliteta zvuka. I dalje ćemo da koristimo CD-ove kao merilo – digitalne audio informacije na prosečnom kompakt disku su kodirane u 16-bitnoj rezoluciji. To znači da postoji 44.100 semplova za svaku sekundu muzike. Nasuprot tome, audio formati visoke rezolucije koriste 24-bitnu rezoluciju, sa preko 16 miliona mogućih vrednosti po uzorku. To je 256 puta veća od potencijalne preciznosti za svaki uzorak, u poređenju sa CD-om.

Sve je relativno

Sada kada smo definisali ključne pojmove, kao što su brzina uzorkovanja i dubina bita, verovatno možete bolje razumeti kako se zvuk visoke rezolucije uklapa u pejzaž digitalne muzike. Dve najčešće specifikacije visoke rezolucije su 24 bita/96 kHz i 24 bita/192 kHz. Ove dve specifikacije zapravo prenose 3,2k i 6,5k više digitalnih audio informacija u poređenju sa CD-ovima. I kao rezultat, zvuk visoke rezolucije nudi potpunije iskustvo slušanja, sa najdetaljnijom i najimpresivnijom reprodukcijom muzike koju ste ikada čuli.

Kako uživati u zvuku visoke rezolucije na certifikovan način

Utvrdili smo da je zvuk visoke rezolucije svaki zvuk višeg kvaliteta od CD-a i da koristi najmanje 24 bita/96 kHz za reprodukciju. Zvanična certifikovana Hi-Res specifikacija takođe uključuje veoma specifične zahteve za performanse zvučnika i slušalica. Da bi bili certifikovani Hi-Res, zvučnici i slušalice moraju da budu u stanju da reprodukuju frekvencije do 40 kHz ili više. Ovo je znatno iznad konvencionalnih hi-fi zvučnika, koji mogu ponuditi frekvencijski odziv do 20 kHz. Pored toga, certifikovani Hi-Res uređaji za reprodukciju, kao što su digitalni zvučnici ili audio prijemnici, moraju biti u stanju da konvertuju digitalne signale od 24 bita/96 kHz u analogni audio za slušanje.

Hi-Res certifikovani zvučnici, poput Edifier S3000Pro zvučnika, sposobni su da obrađuju digitalne audio izvore na 96 kHz ili više i postižu dublje niske i svetlije visoke tonove zahvaljujući zapanjujućem opsegu frekvencijskog odziva od 38 hz do 40 kHz. Hi-Res certifikovani digitalni zvučnici poput ovih će otkriti intimne detalje u vašim omiljenim pesmama i pružiti impresivno iskustvo kućnog bioskopa

Hio+Res certifikovani zvučnici

Šta je sa uslugama striminga muzike?

Budućnost uživanja u muzici će nesumnjivo biti u zvuku visoke rezolucije. Kako tehnologija nastavlja da se razvija, a troškovi nastavljaju da padaju, više kućnih medijskih centara i mobilnih uređaja će postati sposobno da emituje visoke rezolucije. Usluge strimovanja visoke rezolucije, kao što su Tidal i HDtracks, verovatno će rasti u popularnosti kako sve više ljudi bude svesno prednosti visoke rezolucije.

Kompresija sa gubitkom

Da li ste znali da je, iako usluge striminga kao što su Spotify, Apple Music i drugi nude kvalitet zvuka koji se generalno smatra jednakim CD-ovima, zvuk zapravo u velikoj meri komprimovan? Tako je! Kroz čuda tehnologije, inženjeri su došli do načina da komprimuju CD audio od brzine od približno 1.400 kbps, do 256 kbps bez uočenog gubitka u kvalitetu. Ovi servisi za strimovanje koriste tehniku kompresije ili kodek koji zapravo uklanja informacije koje su, u teoriji, neprimetne za ljudski sluh. Ovo se ponekad naziva kompresija zvuka sa gubitkom i predmet je mnogih debata u audiofilskoj zajednici.

Kompresija bez gubitaka

Nekomprimovani zvuk visoke rezolucije zahteva brzinu prenosa podataka od oko 4.600 kbps, što je znatno više od CD-ova i digitalnih muzičkih servisa koji koriste audio kompresiju sa gubicima. Za razliku od servisa kao što su Spotify i Apple Music, servisi za strimovanje visoke rezolucije kao što su Tidal i HDtracks koriste metod koji se zove kompresija bez gubitaka, čime se postiže audio visoke rezolucije kroz kompresiju, ali bez uklanjanja bilo koje informacije izgubljene prilikom korišćenja audio kodeka sa gubicima. Veruje se da kompresija bez gubitaka nudi najbolje od svih svetova—bez kompromisa, zvuk visoke rezolucije u kombinaciji sa veličinama datoteka koje su još uvek pogodne za strimovanje.

Potražite certifikovani Hi-Fi logotip

Kada budete spremni da svoje iskustvo slušanja podignete na sledeći nivo, postoje neki koraci koje možete preduzeti da biste bili sigurni da ćete dobiti performanse koje zaslužujete.

• Potražite značku „Hi-Res Audio“ na svim proizvodima koje kupite. Proizvodi poput ovih su zvanično certifikovani od strane audio industrije da ispunjavaju stroge zahteve za audio visoke rezolucije.

• Budite oprezni, neki proizvodi se mogu prodavati kao Hi-Res, ali možda nisu certifikovani, pa potražite tu značku. Pošto je to velika stvar, verovatno će biti na samom proizvodu i ambalaži.

• Proverite da li su sve komponente vašeg audio lanca Hi-Res Audio certifikovane. Ako emitujete Tidal preko svog uređaja za reprodukciju visoke rezolucije (kao što je pametni telefon ili računar koji podržava 24-bit/96 kHz), ali vaši zvučnici nisu certifikovani Hi-Res, nećete doživeti svoju muziku u visokoj rezoluciji.

Kada postavite svoje certifikovano Hi-Res audio rešenje, vreme je da se zavalite i doživite svoju muziku kao nikada pre, sa vrhunskim detaljima i jasnoćom. Uživajte!


Želite da unesete zvuk visoke rezolucije u svoje kućno okruženje za slušanje? Pogledajte naš širok izbor certifikovanih hi-res zvučnika.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostavite odgovor

Sadržaj
Korpa
Odaberi model
Scroll to Top
Ne propusti akcije i nove proizvode! Prijavi se na Stereokod bilten.
Independently verified
43 recenzije
0
VAŠA KORPA
  • No products in the cart.