Imate li pitanje?
Kategorije
< Sve teme
Štampaj

Kako postati audiofil (1. deo)

Stvaranje audiofila: kako krenuti na put do muzičke nirvane

Skoro svako ljudsko biće voli muziku, i čini se da samo između tri do pet procenata ljudi doživljava „muzičku anhedoniju“, što predstavlja nemogućnost da osete muziku na bilo koji način. U onih 95 do 97 procenata koje muzika pokreće  postoji posebna kategorija koja se zove audiofil.

Za njih je muzika — i oprema koja im je donosi, od snimaka preko pojačala do zvučnika — doživotna opsesija, čak i fetiš.

U ovoj seriji članaka, pogledaćemo audiofile: šta ih opseda? Kakva zadovoljstva izvlače iz audiofilije? I mogu li neaudiofili, koji takođe vole svoju muziku, da se uključe u nešto od te akcije i da unaprede sopstveno iskustvo slušanja? Na kraju ćemo razgovarati o alatima i muzici koji su vam potrebni da započnete ovo putovanje.

Naglasak će biti na dobijanju najboljeg odnosa između kvaliteta zvuka i cene, i na uklapanju u naš digitalni stil života, koji teži mobilnim uređajima.

 

Digital audio

Radost audiofilije

Muzika spada u najdirektnija umetnička zadovoljstva i uvek je bila najpopularnija umetnička forma. Da bismo, međutim, adekvatno opisali radost audiofilije onima koji je nisu iskusili  potrebno nam je još univerzalnije zadovoljstvo. Čini se da je jedina stvar koja odgovara tome – ljubav prema hrani. Audiofili  možda spadaju u  retku vrstu, ali svaka druga osoba zna svoje omiljeno jelo ili restoran i šta ga čini sjajnim.

Slušanje audiofilske opreme po prvi put je kao degustacija izuzetnog jela. Sigurno se sećate tog prvog ukusnog zalogaja, ukusa i tekstura koje miluju vaša nepca i užitka koje ćete dugo pamtiti.

Sada zamislite da je ovaj ukusni obrok zapravo nešto veoma poznato, nešto što ste već voleli. Recimo, volite tiramisu i, kadgod uđete u poslastičarnicu naručite ga, a onda naiđete na najbolji tiramisu koji ste ikada do sada probali. To je ono što audiofil doživljava. Obično već imaju muziku koju strasno vole godinama. Zatim je čuju na par zvučnika visoke definicije ili na odličnim slušalicama. Zamislite kakav je osećaj ponovo otkriti nešto što ste tako duboko voleli. Zamislite da možete da čujete svaku notu jasnije i potpunije. 

Zamislite da ne čujete jasno samo zvuk, već i način na koji zvuk umire. Zamislite da precizno čujete svaki potez žice na gitari ili basu. To je samo mali deo ponuđene radosti.

Položaj zvučnika u prostoriji

Svaka mala investicija u poboljšanje vašeg zvuka ima beskonačan povrat

Audiofil ima jednu ključnu prednost u odnosu na poznavaoce hrane. Dok svako jelo mora biti pripremljeno iznova, i stoga će imati male varijacije, audiofil ima pristup visokokvalitetnim snimcima koji mogu neumorno da reprodukuju isti užitak, iznova i iznova. To je ono što audiofiliju čini baštom beskrajnih užitaka. Svaka mala investicija u poboljšanje vašeg zvuka ima beskonačan povrat.

Ali postoji jedan važan način na koji audiofil gubi od poznavaoca hrane. Obrok ima samo jednog važnog posrednika, kuvara. Šef kuhinje je stručnjak za sastojke i obavlja sav posao oko nabavke i pripreme. Audiofil mora da se bori sa mnogo dužim lancem posrednika, a slušalac mora sam da obavi težak posao biranja među njima. I, u svakoj tački ovog lanca, postoji potencijal gubitka nečeg važnog.

Kako izgleda ovaj lanac? Prvo, imate instrumente i pevački glas, koji moraju biti visokog kvaliteta. Zatim, početno snimanje mora biti obavljeno što je moguće bolje. Dalje, muzika danas teško da je stvar samo snimanja – tu je miksanje, kombinovanje različitih delova muzike i dodavanje ili uklanjanje elemenata, kao i kombinovanje na različitim snimcima. Ova mešavina mora biti dobro napravljena.

Zatim je tu pitanje medija za snimanje. LP i CD-ovi su sada uglavnom ustupili mesto digitalnim medijima, ali ovde postoji vrtoglava lepeza kodeka i formata. Slušanje pravog može napraviti razliku.

Konačno, dolazimo do završne faze, a to je isporuka ove muzike ljudskom uhu. Ovo počinje sa DAC-ovima, ili digitalno-analognim pretvaračima, koji imaju različite metode pretvaranja digitalne muzike u analogne signale koje vaša oprema može pretvoriti u zvučne talase. Zatim tu su pojačala, koja pojačavaju električni signal u meri koja je potrebna za „pogon” vaših zvučnika ili slušalica. Ova vrsta pojačanja može doneti veliku razliku u jasnoći i detaljima. Zatim imate opremu koja pušta muziku. Ako su u pitanju slušalice, onda se muzika isporučuje direktno u vaše uši. Ako se radi o zvučnicima, onda još jedan faktor dolazi u obzir – pozicioniranje vaših zvučnika i akustika vaše sobe.

H850

Dva pristupa audiofiliji

Ovo može biti i vrtoglavo i zastrašujuće. Postoje dva načina da se ovo posmatra. Perfekcionistički način je da se kaže da je vaše audio iskustvo onoliko dobro koliko je dobra najslabija karika. Ovo razmišljanje bi izludilo svakoga ko pokušava da kontroliše svaki deo procesa. Umesto toga, bolje je misliti da svako poboljšanje u ovom lancu čini primetnu razliku u zadovoljstvu koje dobijamo od muzike.

Može se lako zaboraviti da je, na kraju krajeva, muzika sama sebi užitak, samo u glasu, instrumentima i tekstovima; čak i loš snimak reprodukovan na lošim zvučnicima može pružiti veliko zadovoljstvo. Bolje je posmatrati zadatak audiofilije kao pretvaranje tog osnovnog zadovoljstva, koje se nikada u potpunosti ne gubi,  u nešto još izuzetnije.

Srećom, u svakoj fazi postoje dobri posrednici, profesionalci koji neumorno rade kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo. Postoji lanac pronalazača i stručnjaka koji se bave isporukom izuzetnog zvuka, a većina njih to radi samo iz čiste ljubavi. Tokom sledećih nekoliko članaka naučićemo da pronađemo neke od njihovih dela.  Ako znate koje izdavačke kuće obraćaju veliku pažnju na kvalitet, možete pronaći prave digitalne datoteke za reprodukciju na svojoj opremi.

Što se tiče opreme koja je dobro mesto za početak, bez većih troškova ili velikih promena u načinu na koji slušate muziku, to je ono zbog čega smo ovde.

Kako postati audiofil

Najbolja polazna tačka je dobar par slušalica. Već znate da je zvučnicima potrebna dobra akustika i postavljanje? Da ne spominjemo da su glomazni i zauzimaju mnogo prostora i da vas primoravaju da promenite svoj unutrašnji dekor? Dok zvučnici imaju svoja duboka i intenzivna zadovoljstva, za nekoga ko počinje ili samo želi da svoju svakodnevnu muziku učini boljom, mi imamo slušalice koje poništavaju akustiku prostorije i isporučuju muziku pravo u vaše uši.

U sledećem članku ćemo razgovarati o tome kako da optimizujemo dugi lanac posrednika, a u drugom, nakon toga, razmotrićemo različite vrste slušalica i koje su najbolje da započnete svoj put ka muzičkoj nirvani.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostavite odgovor

Sadržaj
Korpa
Odaberi model
Scroll to Top
Ne propusti akcije i nove proizvode! Prijavi se na Stereokod bilten.
Independently verified
43 recenzije
0
VAŠA KORPA
  • No products in the cart.