Imate li pitanje?
Kategorije
< Sve teme
Štampaj

Digitalni protiv analognih Hi-Fi zvučnika

Kada pomislite na hi-fi zvučnike, šta vam pada na pamet? Za neke su to veliki drveni zvučnici na kojima su odrasli slušajući muziku u dnevnoj sobi svojih roditelja. Za druge, to je moderan digitalni sistem sa dovoljno ulaza i izlaza da poveže svaki uređaj koji se može zamisliti. Kada tražite hi-fi sistem za uživanje u muzici, dostupne su beskrajne opcije. U ovom članku ćemo uporediti dve vrste hi-fi zvučnika za police – digitalne i analogne – i pomoći vam da shvatite koji je najbolji za vas.

Prvo, šta je hi-fi? Audiofili i kućni audio entuzijasti koriste termin hi-fi da opišu kvalitetnu reprodukciju zvuka. Hi-fi audio oprema, kao što su Edifier S2000MKIII i S3000Pro zvučnici za police, pružaju neverovatno intimno iskustvo slušanja. Da bi se ovo postiglo, hi-fi zvučnici moraju ponuditi besprekorne audio performanse, praktično bez izobličenja ili šuma, i neutralan, neobojen frekventni odziv. Ovo je u velikoj suprotnosti sa iskustvom koje ćete imati dok slušate na jeftinim sistemima niskog kvaliteta, koji su prigušili niske ili naglašene, oštre visoke tonove.

Ali kada je u pitanju izbor hi-fi sistema, možda se zapitate koji je tip sistema najbolji – digitalni ili analogni? Hajde da zagrebemo temu i saznamo to.

Digitalni vs. analogni hifi zvučnici

Analogni zvučnici za police

Decenijama su oni koji su želeli iskustvo slušanja visoke vernosti kod kuće koristili analogne polične zvučnike. Njihova relativno kompaktna veličina učinila ih je idealnim za manje prostore, kao što su porodične sobe, sobe za slušanje i kućne kancelarije. Međutim, prosečan set analognih zvučnika za police često dolazi sa složenostima ili ograničenjima.

Iako je audio tehnologija značajno napredovala u poslednjih nekoliko decenija, svet analognih sistema polica za knjige se nije suštinski promenio. Većina analognih hi-fi zvučnika za police je pasivna, što znači da im je potrebno pojačalo (obično integrisano u stereo prijemnik) za proizvodnju zvuka, iako u visokoj vernosti. Stvari mogu postati još složenije u zavisnosti od vašeg specifičnog podešavanja.

Analogni hi-fi audio sistem se obično postavlja na jedan od dva načina:

  1. Kao integrisani sistem sve-u-jednom: Ovaj tip sistema obično uključuje prijemnik, zvučnike na policama i možda gramofon, kasetofon, CD plejer ili priključnu stanicu za iPhone, u zavisnosti od ere. Ovo je jednostavno rešenje, jer znate da su sve komponente sistema dizajnirane da besprekorno rade zajedno. Uprkos tome, ovi sve-u-jednom audio sistemi mogu izgledati pomalo zastareli i glomazni, sa žicama koje su često potrebne za povezivanje različitih komponenti.
  2. Mešanje i uparivanje komponenti: kupujete risiver od jedne kompanije, zvučnike za police za knjige od druge i vinil plejer od druge. U ovom scenariju, morate da preduzmete dodatni korak da biste potvrdili da je impedansa vaših zvučnika na policama kompatibilna sa pojačalom vašeg prijemnika.

Pa ipak, nakon što ste uspešno postavili svoje analogne zvučnike za police, trebalo bi da znate da je svaki analogni audio sistem i dalje podložan smetnjama, buci i izobličenjima. Ako naiđete na ove probleme, oni se obično mogu rešiti, ali često zahtevaju dodatno ulaganje u vaš sistem putem kvalitetnijih i skupljih kablova.

Hajde da rezimiramo prednosti i nedostatke analognih hi-fi zvučnika:

Za

● Modularni, laki za zamenu ako pronađete nove zvučnike koje želite

● Obično jeftinije

● Mnogo opcija na tržištu

Protiv

● Većina je pasivna, zahtevaju pojačalo za proizvodnju zvuka

● Nedostaju moderne opcije bežičnog povezivanja

● Zahteva centralni prijemnik za upravljanje audio izvorima

● Žična veza rezultira ograničenim mogućnostima postavljanja

digital2

Digitalni zvučnici za police

Jednostavnost, snaga i fleksibilnost kvalitetnih digitalnih hi-fi zvučnika za police za knjige ne mogu se preceniti. Za početak, mnogi uključuju zgodnu bežičnu vezu pored tradicionalnih analognih veza pozadi. Pored toga, digitalni zvučnici za police za knjige se sami napajaju i ne zahtevaju pojačalo ili prijemnik za proizvodnju zvuka. Zvučnici sa sopstvenim napajanjem se takođe često nazivaju aktivnim zvučnicima, tako da su ovi termini zamenljivi.

Današnji digitalni hi-fi sistemi za police za knjige nude mnogo više od vašeg prosečnog skupa Bluetooth zvučnika za potrošače. Kombinovanjem audio performansi studijskog kvaliteta, aktivnih zvučnika i modernih tehnologija kao što je Bluetooth, ovi tipovi bežičnih hi-fi zvučnika su u suštini samostalni audio sistemi koji su savršeni za audiofile koji žele odlično iskustvo slušanja bez složenosti tradicionalnih analognih zvučnika na policama za knjige i zbrka žica koje donose.

Savršeno za bilo koju primenu

Sa toliko mnogo ulaznih opcija, digitalni zvučnici za police omogućavaju vam da povežete širok spektar audio izvora i bez potrebe za kupovinom prijemnika ili pojačala. Edifier zvučnici za police, poput S3000Pro, nude opcije povezivanja za praktično svaki scenario. Bežično strimujte Spotify sa svog iPhone-a, povežite kućni bioskop preko optičkog kabla, povežite USB uređaj. Postoje čak i dodatni priključci za koaksijalne, RCA i XLR kablove (audio veza profesionalne klase).

Hajde da rezimiramo prednosti i nedostatke digitalnih hi-fi zvučnika:

Za

● Dodatne opcije povezivanja, dizajnirane za prošlost, sadašnjost i budućnost

● Obično aktivni zvučnici, nije potrebno pojačalo

● Bežični, što rezultira lakšim postavljanjem

● Višestruki ulazi bez potrebe za prijemnikom

● Daljinski upravljač je uključen za prebacivanje između ulaza i kontrole jačine zvuka

Protiv

● Teži u poređenju sa pasivnim analognim zvučnicima

● Skuplji u poređenju sa pasivnim zvučnicima za police


Način na koji slušamo muziku se promenio

Navike slušanja širom sveta su se dramatično promenile od početka veka. Mnoge tradicionalne muzičke prodavnice su se zatvorile i zamenjene su servisima za striming kao što su Spotify, Pandora i Apple Music. Postoje čak i hi-fi servisi za striming, dizajnirani za audiofile, kao što je Tidal. Dok su određeni mediji poput vinila ponovo oživjeli kao kult, mi živimo u svetu sve veće potrošnje digitalnog zvuka.

Digitalni zvučnici za police, kao što su Edifier S3000Pro i S2000MKIII, kombinuju nagrađivani studijski kvalitet zvuka sa nizom opcija povezivanja dizajniranih za budućnost, istovremeno održavajući kompatibilnost sa opremom koju već posedujete.

Digitalni zvučnici su nesumnjivo budućnost kućnog hi-fi audio zvuka, ali ako tražite nadogradnju vašeg postojećeg sistema po povoljnoj ceni, Edifier nudi veliki izbor tradicionalnih analognih zvučnika na policama za knjige koji će sigurno impresionirati čak i najizbirljivije slušaoce.

Ako ste spremni da iskusite zvučnike koji pružaju i neverovatan kvalitet zvuka i neuporedivu svestranost, pogledajte naš širok izbor digitalnih zvučnika za police.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostavite odgovor

Sadržaj
Korpa
Odaberi model
Scroll to Top
Ne propusti akcije i nove proizvode! Prijavi se na Stereokod bilten.
Independently verified
43 recenzije
0
VAŠA KORPA
  • No products in the cart.