Imate li pitanje?
Kategorije
< Sve teme
Štampaj

Da li vam je potreban sabvufer uz polične zvučnike?

sabvufer

Sabvuferi se često povezuju sa intenzivnim basom koji trese prostoriju, ali da li svi zvučnici na policama imaju koristi od dodavanja samostalnog sabvufera? Najbolji odgovor zavisi od brojnih faktora, uključujući vrstu izvornog materijala koji slušate i frekventni opseg za koji su zvučnici za police dizajnirani da proizvode. Većina poličnih zvučnika ne uključuje namenski sabvufer iz kutije, ali kao što ćete uskoro saznati, nisu svi zvučnici za police jednaki.

U ovom postu ćemo objasniti šta je subwoofer, kako funkcioniše, i opisati neke situacije u kojima vam može, a možda i ne, trebati subwoofer da biste postigli optimalno iskustvo slušanja.

Šta je sabvufer?

Sabvufer je zvučnik dizajniran isključivo za proizvodnju niskofrekventnog zvuka i obično ima opseg frekvencijskog odziva od otprilike 35 Hz do 200 Hz, u zavisnosti od modela. Ovi specijalizovani zvučnici su ograničeni na rukovanje audio reprodukcijom unutar svog određenog opsega i ne proizvode zvuk iznad njega.

Sabvuferi dolaze u različitim veličinama — i, generalno, što je veći prečnik sabvufera, to je bas dublji. Uobičajene veličine za sabvufere za kućno slušanje su 8”, 10” i 12”, a neki i do 15”, dizajnirani za premijum kućne bioskope. Oni skoro uvek imaju namensko, integrisano pojačalo koje obezbeđuje dovoljno snage za svu nisku energiju koju sab treba da generiše.

Određivanje frekvencijskog opsega poličnih zvučnika

Ako pogledate tehničke specifikacije za prosečan par digitalnih zvučnika za police, možda ćete pronaći opseg frekvencijskog odziva koji je približno 60 Hz do 20 kHz — neki mogu imati manje ili šire krive odziva. Čak i tako, osim ako ne slušate na vrhunskim, premijum zvučnicima, malo je verovatno da oni proizvode punu dubinu basa sve do 60 Hz, kako je navedeno.

To je zbog želje da zvučnici za police za knjige budu kompaktni i estetski prijatni za dom. Kao rezultat toga, većina zvučnika na policama ima vufere prečnika oko 5 inča. Iako zvučnici ove veličine mogu da pruže odlične performanse od oko 100 Hz i više (u zavisnosti od modela), oni možda neće uspeti da proizvedu ključne informacije niske klase za koje, u zavisnosti od izvornog materijala, verovatno nikada niste znali da vam nedostaju.

Određivanje da li je vredno ulagati u sabvufer za vaše posebne potrebe zavisi od dva osnovna faktora:

  1. Vrsta izvornog materijala koji slušate.
  2. Niskofrekventne performanse vaših zvučnika na polici.
sub1

Bas frekvencija izvornog materijala

Ako uglavnom slušate starije snimke, poput klasičnih rok vinil ploča, vaš tipičan set visokokvalitetnih zvučnika za police će vam verovatno ponuditi odlično iskustvo takav kakav jeste. U danima LP-ova, mastering inženjeri su redovno smanjivali ili prigušivali najniže frekvencije pre nego što je vinil isečen. Ovo je urađeno iz više razloga, ali što je najvažnije, pomoglo je u smanjenju tutnjave i osiguralo da igla pouzdanije ostane u žlebu vinila. Kao rezultat toga, medij poput vinila nema mnogo koristi od sistema zvučnika koji uključuje sabvufer.

S druge strane, ako slušate EDM, hip hop ili drugu tešku bas muziku, subwoofer (ili zvučnik koji pruža bas performanse ekvivalentne sabvuferu) može značajno poboljšati vaše iskustvo slušanja. Ovi muzički žanrovi su poznati po upotrebi osnovnih bas frekvencija koje znatno premašuju prosečne bookshelf zvučnike. Međutim, kao što je pomenuto u uvodu ovog članka, nisu svi zvučnici jednaki.

Nisu svi zvučnici napravljeni jednako

Uobičajena mudrost sugeriše da ako želite najdublji, najbogatiji mogući bas, morate da dodate sabvufer svom sistemu poličnih zvučnika. Dok prosečni zvučnici mogu da obezbede dovoljno basa za povremene slušaoce, oni jednostavno ne mogu da ponude pune niske tonove koje se često nalaze u snimcima klasične muzike, EDM-a i hip hopa — da ne spominjemo filmski zvuk za uživanje u kućnom bioskopu.

Polični zvučnici

Međutim, certifikovani Hi-Res digitalni zvučnici za police, kao što je Edifier S3000Pro, reprodukuju frekvencije do 38 Hz, što je bolje od nekih od najpopularnijih samostalnih sabvufera na tržištu. Edifier S2000MKIII digitalni zvučnici takođe nude bas performanse uporedo sa samostalnim sabvuferima, reprodukujući frekvencije do 45 Hz. Oba ova digitalna zvučnika za police su primeri audio sistema kojima nije potreban namenski sabvufer da bi proizveli pun spektar zvuka koji je potreban za stvaranje moćnog i dinamičnog doživljaja kućnog slušanja.

Bolje kućno audio iskustvo

Do ovog trenutka pročitali ste o tome kako sabvuferi mogu da dopune konvencionalne zvučnike na policama kada nisu u stanju da sami proizvedu bogat, dubok bas. Takođe ste naučili kako određeni digitalni polični zvučnici, kao što su Edifier S2000MKIII i S3000Pro, pružaju performanse niske frekvencije, koje zadovoljavaju ili prevazilaze mnoge samostalne sabvufere.

Možda se pitate kako ovo utiče na vaše iskustvo slušanja u praksi. U popularnoj muzici, posebno klasičnoj, pop, hip-hop i rep, otkrićete potpuno nove elemente niske klase u vašim omiljenim pesmama. U filmovima ćete bukvalno osetiti tutnjavu koja je obično rezervisana za posetioce bioskopa. U video igre ćete se utopiti više nego ikada ranije, jer će ono što vidite na ekranu konačno biti usklađeno sa onim što čujete u igri. Verovatno ćete biti iznenađeni koliko se vaše iskustvo poboljšava kada čujete puniji, dublji bas koji je prvobitno zamišljen.

U sistemima koji zahtevaju samostalni sabvufer,da bi postigli ovaj nivo performansi, korišćenje sabvufera će verovatno učiniti da i vaši zvučnici na policama za knjige zvuče bolje! Odabirom sistema zvučnika koji uključuje sabvufer, kao što je Edifier S350DB, zvučnici mogu biti manji i stoga smešteni u manje kućište. A pošto je kućište manje, postoji manja površina i materijal koji potencijalno vibrira i rezonira. Praktično bez rezonancije, čućete više svoje muzike sa većom jasnoćom i bez ometajućeg zveckanja iz vašeg kabineta zvučnika.

Zaključak

Sabvuferi nude izuzetne performanse niske frekvencije, sa tipičnim odzivom između 35 Hz – 45 Hz na donjem kraju svog opsega. Iako se samostalni sabvuferi često koriste u kombinaciji sa poličnim zvučnicima, hi-fi zvučnici ,kao što su Edifier S3000Pro i S2000MKIII, nude bas performanse jednake ili bolje od većine sabvufera. Ovo dokazuje da nisu svi zvučnici za police stvoreni jednaki, i da sa pravim dizajnom i kvalitetnim komponentama samostalni sabvufer nije nužno potreban za postizanje vrhunskog audio iskustva. Uz sve to rečeno, mnogi sistemi zvučnika za police sigurno su funkcionalni i bez sabvufera. Ali, ako ste tip osobe koja traži najbolje moguće performanse kućne zabave, trebalo bi da razmislite o nadogradnji na sistem sa frekventnim odzivom koji odgovara tipu sadržaja koji ćete slušati. Iako možda ne znate šta ste propustili, definitivno nećete požaliti zbog nadogradnje i pitaćete se kako ste dogurali ovako daleko, a da ne osetite dubok, bogat bas koji je tipično rezervisan za samostalne sabvufere.


Tražite par visokokvalitetnih zvučnika za police za knjige kojima nije potreban sabvufer? Pogledajte naš širok izbor bežičnih poličnih zvučnika.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostavite odgovor

Sadržaj
Korpa
Odaberi model
Scroll to Top
Ne propusti akcije i nove proizvode! Prijavi se na Stereokod bilten.
Independently verified
43 recenzije
0
VAŠA KORPA
  • No products in the cart.