Imate li pitanje?
Kategorije
< Sve teme
Štampaj

Bubice ili naglavne slušalice – šta je bolje za vaše uši?

Da li ste se ikada zapitali kako da zaštitite svoj sluh dok slušate muziku? Niste usamljeni. Slušalice u ušima ili na ušima – dugo već traje debata o kvalitetu zvuka, doživljaju slušanja i, naravno, uticaju na sluh. Kakav je odgovor? Koji model – bubice ili naglavne slušalice – treba da koristite da zaštitite svoj sluh?

Bubice ili slušalice - šta je bolje za vaše uši?

Gubitak sluha izazvan bukom

I bubice i naglavne slušalice imaju kapacitet da oštete vaš sluh. Zdrav razum nam govori da su nivo jačine zvuka i dužina izloženosti važniji od uređaja za slušanje. Usled štetnih zvukova kojima smo svakodnevno izloženi, kao što su sirene, buka na poslu, saobraćaj i muzički koncerti, gubitak sluha izazvan bukom postaje sve veći problem. Za razliku od izlaganja glasnoj buci na poslu ili na ulici, koja je često neizbežna, drugi vodeći uzrok gubitka sluha zbog buke je neprikladna upotreba ličnih uređaja za slušanje.

Sve se svodi na nivoe decibela (dB). Tihi zvuci, bilo iz bubica ili naglavnih slušalica, ne oštećuju vaš sluh. Zvukovi na koje treba obratiti pažnju su glasni zvuci jači od 85 decibela. Što duže slušate, i što glasnije pojačavate zvuk, više ćete oštetiti svoj sluh. Nebezbedne nivoe buke proizvode vozovi metroa (90 dB), pucnjevi (100 dB), udarci čekića (130 dB) i motori mlaznih aviona (140 dB). Mnogi lični uređaji za slušanje mogu da puštaju zvuke od 120 decibela! To daleko prevazilazi bezbedne nivoe. Što je zvuk jači, manje vremena možete slušati pre nego što dođe do oštećenja. Pri 120dB, trajni gubitak sluha može nastati za samo sat i petnaest minuta!

Dakle, kakva je presuda: bubice ili naglavne slušalice?

Dok i slušalice za uši i naglavne slušalice predstavljaju rizik od visokog nivoa decibela i dugog izlaganja, postoji veća verovatnoća da će bubice prouzrokovati štetu.

Pošto se bubice nalaze tačno u uhu i veoma su blizu ušnog kanala, one prirodno povećavaju jačinu zvuka za oko 9 decibela. Naglavne slušalice se nalaze izvan uha, tako da je prirodno pojačanje manje.

Naglavne slušalice takođe blokiraju više pozadinskih zvukova. Sa bubicama, ometajući zvuci se ne prigušuju, pa često posežemo za kontrolom jačine zvuka i povećamo je na opasni nivo. Uostalom,  jeftine bubice mogu se kupiti u bilo kojoj prodavnici ili tržnom centru. Ove slušalice lošeg kvaliteta izobličavaju zvuk ili sviraju na neujednačenim nivoima jačine zvuka, zbog čega još više pojačavamo jačinu zvuka.

Nije sve u slušalicama

Iako su naglavne slušalice bolje za zdravlje vašeg sluha od bubica, nabavka dobrih slušalica ne znači da da više ne morate voditi računa o svom sluhu. Zapamtite pravilo 60-60. Pustite muziku samo na 60% maksimalne jačine zvuka i slušajte 60 minuta dnevno. Ovo osigurava da ni nivoi jačine zvuka, ni produžena izloženost ne oštećuju vaš sluh! Držite se još jednog pravila: ako ne možete da čujete druge zvukove oko sebe, vaša muzika je preglasna! Kada ste u nedoumici, uvek smanjite jačinu zvuka i zaštitite svoj sluh.

Tekst je preuzet sa sajta Atlanta Hearing Doctor. Originalni autor teksta je Dr. Maria Wynens, Au.D.

Pogledajte našu ponudu kvalitetnih slušalica

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostavite odgovor

Sadržaj
Korpa
Odaberi model
Scroll to Top
Ne propusti akcije i nove proizvode! Prijavi se na Stereokod bilten.
Independently verified
43 recenzije
0
VAŠA KORPA
  • No products in the cart.